Milkin tulinen kalasuuppi

[Löysin kovalevyltä allaolevan reseptin melko tarkkaan kolmen vuoden takaa. Pitääkin taas testata]

 • vaaleaa kalaa, siikaa, kuhaa, ahventa tms
 • 1 nahaton file / annos. järki käteen
 • kalalientä (itse tehty on tietenkin parasta, sanovat, mutta kuutio tai fondi käy paremmin kuin hyvin)
 • 5-10 siitakesientä / annos (kuningaskamaa, käy melkein minkä tahansa kanssa)
 • sipulia
 • valkosipulia
 • chiliä (määrä ja tulisuus maun mukaan)
 • purjoa (5cm / annos)
 • persiljaa
 • Kyseinen ruokalaji syntyi useamman viikon itämaisen keittonälän myötä. Kipakassa pakkasessa ja muutamana krapulapäivänä on tehnyt aivan tolkuttomasti mieli jotain kirkasta itämaista tulisoppaa mutta ei ole sitten viitsinyt vaivautua ravintolaan nauttimaan kyseisestä herkusta. Viitteeksi hieman surffailua netissä ja japanilaisen keittokirjan selailua ja päädyin oheiseen ratkaisuun mieleni tyydyttämiseksi. Raaka-aineiksi valitsin varmasti lähikaupasta (ei Siwa) löytyviä elintarvikkeita ja niitä voi saatavuuden mukaan myös monipuolistaa tuolla kasvisosastolla. Kala nyt tietenkin vaatii sen että kaupasta löytyy kalatiski mutta eihän sitä kaukaa tarvitse hakea. Tämä tulinen soppa maistuu erinomaisesti joko lounaaksi sellaisenaan tai hieman snadimpana annoksena alkupalaksi.

  Jollei pakastimesta satu löytymään kalaa (hehheh) eikä ahti ole tarjonnut antejaan, suuntaa tutulle kalatiskille. Varmista että file on nahaton ja ruodoton (kalatiskin heppu kyllä duunaa pyynnöstä). Tällä varmistat helpon ja nopean käsittelyn himassa.

  Paista kalat ensin hyvässä rasvassa kuumassa pannussa, itse käytän nokaretta voita ja oliiviöljyä. Eikä sitten lähdetä vaeltelemaan lieden äärestä kauas, tämä on liki sekunttipeliä, kala ei pitkää höökää tarvitse puolta kohden. Mausta kalat suolalla kun kyljet saavat hieman väriä. Kalat pois pannulta odottelemaan vuoroaan.

  Tässä välissä kannattaa laittaa liemi porisemaan. Yhteen annokseen riittää 1 kuutio ja 1/2 l vettä hieman kasaankeitettynä. Uskoisin puolikkaankin kuution piisaavan annosta kohden. Liemen sekaan nakataan silputtua persiljaa semmoinen passeli kourallinen. Jos haluaa hieman extra-tulisuutta, liemen sekaan voi laittaa hieman silputtua chiliä tai jotain topakkaa soosia. Makea chilikastike on testattu toimivaksi vaihtoehdoksi tällä kohtaa. Liemi saa hissukseen porista hieman kasaan.

  Toisella levyllä lisätään sitten äsken käytettyyn kalapannuun (älä ihmeessä pese välissä!) oliiviöljyä, silputut sipulit, valkosipuli ja chili. Öljyä saa olla jonkin verran, se saa hienosti makua sipuleista ja chilistä ja maustaa myöhemmin soppaa. Hieman väriä näihin ja sitten sekaan pitkittäin ohuiksi n. 5cm pituisiksi suikaleiksi leikattu purjo ja suht isoiksi jätetyt siitakesienet. Annetaan lämpöä hetken, ideana on että purjo jää rapeaksi ja sienet vetävät hieman makua itseensä.

  Samalla kun rehuja paistetaan, aloitetaan annosten kasaaminen. Fileet murretaan (pysyvät paremmin kasassa kuin leikaten) 5-10 cm mittaisiksi paloiksi ja kasataan syvälle lautaselle tai soppakulhoon. Kalakeon päälle kaadetaan kasvikset ja öljy pannulta. Kalaliemi kaadetaan reunoille niin että keko keskellä jää hieman pinnan yläpuolelle. Komeus viimeistellään tuoreella persiljalla.

  Variaatioina soppaan voi lisätä kauden kasviksia tai tehdä koko setti ilman kalaa. Tässä tapauksessa kasvisten määrää tietenkin lisätään ja liemen voi vaihtaa kasvisliemeen ja kyseessä onkin sitten aivan eri keitto.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *