Hyvä taulutv-kauppias

Kun mainostat telkkareitasi, mainoksessa tulee laitteesta kertoa vähintään seuraavat ominaisuudet:

 • ruudun koko (esim. 42 tuumaa)
 • paneelin tyyppi (LCD)
 • paneelin resoluutio (1024 x 720)
 • liitännät (3 x SCART, joista 1 rgb, hdmi, dvi, 5.1 ääni ulos)
 • virittimet (2 x dvb-t viritin)
 • täyttääkö laite HD Ready -vaatimukset
 • Näillä tiedoilla ilmoituksestasi näkee heti kannattaako kiinnostua sen kummemmin. Eritoten mainitsematta kannattaa jättää ”HD valmius!”, jos laitteen resoluutio on alle 1024 x 720, tai HDMI-liitäntä puuttuu. Lisäksi voit kertoa seuraavista:

 • värimäärä (esim. 16.9 miljoonaa väriä
 • kuvanparannuspiirit sun muut (Faroudja DCDi)
 • paneelin nopeus (4ms)
 • Kontrastit ja kirkkaudet tuntuvat kaikilla olevan hieman omalla skaalalla, joten niistä en ole kiinnostunut. Mallia voit ottaa esimerkiksi LG:n sivuilta, siellä ymmärretään että parin tuhannen euron laitteesta haluaa tietää muutakin kuin ”Loistava kuva!”. Jos speksit ilmoituksessa ovat passelit, tulen kyllä myymäläänne katsomaan tarkemmin onko ruudusta mihinkään.

  Myymälässä olisi hyvä jos ruudut olisivat nätisti samalla seinällä samassa valossa. Kaikkiin telkkareihin tulisi tulla sama digitaalinen signaali, esim. digi-tv:stä RGB:nä. Näin eri ruutujen kuvanlaatua voi verrata objektiivisesti. Laitteiden ohjekirjat ja kaukosäätimet tulisi olla saatavilla säätöjen kokeilua varten. Mahdollisuus kokeilla HDMI -kuvaa DVD:ltä ja/tai HD-digilähetyksestä olisi mukava lisä, onhan tämänhintaisen hankinnan kestettävä uusiutuvia tv-standardeja pitkälle tulevaisuuteen.

  Erittäin hyvä kontrasti tv-myymälöissä oli tänään nähtävillä Kampin keskuksen Onoffin ja Mustan pörssin välillä. Onoffissa kaikkiin telkkareihin koko myymälässä tuli sama kuva DVD:ltä ja vertailu oli helppoa, ja signaalin laatu antoi hyvät edellytykset itse telkkarien arvioimiseen signaalin laadun sijaan. Mustassa pörssissä parissa pienessä pyöri sama kuva, muissa omalla analogi-virittimellä aikaansaatua mössöä. Plasmat ja LCD-telkut ovat erittäin huonoja analogisignaalin kanssa, sitä ei kannata laittaa esille ruutuihin! Liki neljän tonnin plasma näytti aivan umpisurkealta vehkeeltä tällaisella kuvalla, kuka semmoisen ostaa?

  Näkemiin ja kuulemiin.

  KategoriatTV

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *